Het begin

DE WAARDE VAN ONS OSSE VERLEDEN

Oss, een roemrucht industriestadje net over de Maas met een geschiedenis die teruggaat tot in de Middeleeuwen. Ons verhaal begint in de 20-ste eeuw. 'Ons Oss' gaat over het bewaren en zichtbaar maken van een gezamenlijk verleden.

Elize Bloks-Uijen & Michael Bueters hebben door middel van eigen interpretatie een diepere dimensie van de realiteit weten te vangen in de foto’s. Deze kunstwerken zijn daarmee méér dan een weergave van de realiteit.

De stillevens leveren een zeker surrealistisch beeld op. Er is gespeeld met belichting en compositie en het gebruik van beweging en dynamiek spelen een grote rol. Samen met de bijzondere belichting van één kant, met een knipoog naar de Hollandse Meesters, zorgt dit voor een sfeer waarin de compositie tot leven komt.

Alledaagse voorwerpen uit de rijke geschiedenis van Oss. Michael en Elize hebben van deze voorwerpen fotogenieke objecten gemaakt door ze letterlijk in de schijnwerpers te zetten. Vastgelegd voor de toekomst!

Wij laten u graag alle afbeeldingen uit de collectie zien. Vanaf 23 april 2023 kunt u de hele collectie komen bekijken bij Museum Jan Cunen, K26 en café Bellevue.  Hiernaast alvast een voorproefje....

rookworst witte achtergrond
logo wite achtergrond_Tekengebied 1
rookworst witte achtergrond
logo wite achtergrond_Tekengebied 1
Shadow

Zo begint het

Fotograaf Elize Bloks-Uijen stuit een kleine tien jaar geleden toevallig op prachtige items uit het industriële verleden van Oss: blikjes ham van Unox en Zwan, de vleesproducenten uit Oss. Ze besluit in een opwelling deze oude verpakkingen in een stilleven op de foto te zetten, om zo het industriële verleden van Oss levend te houden. Voor de foto vraagt ze  ontwerper Michael Bueters, goede vriend en collega, om de producten stijlvol en zo authentiek mogelijk in beeld te brengen.

Twintig stillevens

Deze eerste foto geeft de aanzet tot een oeuvre dat inmiddels 20 stillevens omvat. Twintig zeer bijzondere afbeeldingen van Oss Erfgoed, zeer professioneel en met veel liefde in beeld gebracht door deze energieke fotograaf uit Oss. Van spulletjes uit café Bellevue en de labs van Organon (beiden vieren in 2023 hun 100-jarig bestaan), tot herinneringen uit het oude St. Anna ziekenhuis, een kapperszaakje uit lang vervlogen tijden, de boter- en tapijtindustrie en we completeren het geheel met een stukje religie.

Expositie

Het Osse Museum Jan Cunen heeft ons de ruimte gegeven een deel van deze collectie te exposeren in de gastenkamer. Stichting Kunst en Cultuur Oss, K26, heeft onlangs aangegeven hier ook graag ruimte voor beschikbaar te stellen. Daarnaast heeft café Bellevue vanaf het prille begin al laten weten graag onderdeel van de expositie te willen zijn. Daarmee maken we dit bijzondere erfgoed bereikbaar voor iedereen en is voor Elize de cirkel rond. 

EN NU VERDER

Tot zover de voorgeschiedenis, verder met het hier en nu:

Inmiddels werken we met een team zelfstandige ondernemers uit Oss: behalve fotograaf Elize Bloks en ontwerper Michael Bueters zijn dat vormgever Sandra van de Goor en auteur en webdesigner Monique van Helden

De opening van onze expositie vindt plaats op 23 april 2023. Bij elke foto komt een korte anekdote over een detail uit de foto, opgetekend naar aanleiding van interviews met mensen die met deze spullen gewerkt hebben en er een verhaal bij te vertellen hebben. Als kers op de taart geven we de afbeeldingen en de tekst ook mooi vorm in een waardevol fotoboek dat u vast graag op uw koffietafel wilt hebben.

Wij zijn trots dat wij de foto's in de gastenkamer van het Jan Cunen Museum, in café Bellevue (het oudste café van Oss) en bij K26 mogen exposeren. Natuurlijk doen we dit op een passende en zo mooi mogelijke manier. De foto's zijn daarom op speciaal fine-art printmateriaal gedrukt en verwerkt in mooie houten baklijsten.

Daarnaast gebruiken we de buitenruimte van het museum voor het plaatsen van enkele zuilen om voorbijgangers en bezoekers te inspireren en informeren over de inhoud en de looproute van deze expositie.

Tenslotte is er een boek, geschreven door auteur Monique van Helden. In dit fotoboek staan alle kunstwerken met daarbij herinneringen en anekdotes. Dit boek kunt u kopen, en we bieden het ook graag aan onze sponsoren aan.

Om dit alles te kunnen financieren hebben we uw hulp gevraagd, én gekregen. Kijk hier voor alle sponsors.